Ground Zero Project: “Τέρμα τα παιχνίδια”;
Πασχίζοντας διαρκώς να σας παρέχουμε ενημέρωση πάνω σε οποιοδήποτε θέμα αεροσφαιριστικού ενδιαφέροντας, πρόσφατα υπέπεσε στην προσοχή μας η ύπαρξη μιας “ασυνήθιστης” εταιρείας παροχής “Mil-Sim” εμπειριών με τη χρήση αεροβόλων όπλων Αεροσφαίρισης, της “Ground Zero Project”. Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν, και οι επικεφαλής της δέχθηκαν αμέσως να απαντήσουν στα ερωτήματά μας.
1) To GroundZeroProject είναι μια εταιρία που παρέχει -μεταξύ άλλων- προγράμματα military simulation με σκοπό την ψυχαγωγία. Πραγματικά ακούγεται πολύ “εξωτικό” για τα εγχώρια δεδομένα. Μιλήστε μας για το τι σας ώθησε στο να ξεκινήσετε αυτήν την προσπάθεια, και αποσαφηνίστε μας τις υπηρεσίες που προσφέρετε.
Το «εξωτικό» που αναφέρετε, δηλαδή η έλλειψη τέτοιων προγραμμάτων στην χώρα μας, ήταν αυτό ακριβώς που μας ώθησε στο να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας. Σε μια εποχή που, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, τα υπαίθρια παιχνίδια στρατηγικής ανθούν ως εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης, σκοπός μας ήταν να τους προσδώσουμε μια διαφορετική διάσταση, πηγαίνοντάς τα «ένα βήμα πιο πέρα». Όπως λέμε συχνά, θέλαμε τρόπο τινά να πιστοποιήσουμε (ασφαλώς όχι με την τυπική έννοια του όρου) τον ρόλο που όλοι υποδυόμαστε στα σενάρια. Σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, προσφέρουμε μεμονωμένα workshops σχετικά με διάφορα αντικείμενα (CQB, Small Unit Tactics, Mountaineering, Τοπογραφία, Ατομικές Δεξιότητες κ.λ.π.), που πραγματοποιούνται είτε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, είτε σε υπαίθριους χώρους πέριξ της Αττικής (αλλά όχι μόνο). Τα workshops αυτά δεν είναι προγραμματισμένα: αν υπάρξει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από υποψήφιους συμμετέχοντες, ανακοινώνουμε την διεξαγωγή τους τουλάχιστον ενάμιση μήνα νωρίτερα και στο χρονικό αυτό διάστημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την κράτησή τους. Πέραν των συγκεκριμένων workshops (που μπορούν να είναι και OnDemand, δηλαδή κατά παραγγελία από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων εντός ή εκτός Αττικής και με με επιλεγμένο αντικείμενο διδασκαλίας), ένα από τα πλέον σημαντικά μας project είναι το Corvus.
Πρόκειται για ένα «σχολείο» εξάμηνης διάρκειας, βασισμένο στα αντίστοιχα των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων χωρών του ΝΑΤΟ, στο οποίο οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συνολική γνώση σχετικά με διάφορα αντικείμενα, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν. Εκτός των άλλων, στο Corvus έχουμε βασίσει το concept μας σχετικά με την μετεξέλιξη των παιχνιδιών στρατηγικής και του mil-sim, στα Tactical Games.
2) Πείτε μας περισσότερα για το concept αυτό.
Πιστεύουμε ότι ο χώρος των υπαίθριων παιχνιδιών στρατηγικής γενικά, αλλά και του Airsoft ειδικότερα, τελούν υπό εξέλιξη. Πρόκειται για ένα χόμπι που, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται σε ακμή και έχει μεγάλη δυναμική. Θεωρούμε ότι μπορούμε να συνδράμουμε στην διαμόρφωση μιας νέας τάσης, που θέλει τα σενάρια να διέπονται από ουσιώδεις κανόνες εξομοίωσης και τους παίκτες να έχουν βαθύτερη γνώση των τακτικών που καλούνται να εφαρμόσουν. Για να το θέσουμε διαφορετικά: ο όρος «mil-sim» ερμηνεύεται από τον καθένα κατά το δοκούν και αυτό κάθε άλλο παρά κακό είναι, αφού συνεπάγεται ποικιλία σεναρίων και πληθώρα επιλογών. Η δική μας ερμηνεία του όρου, δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στο «military», του όποιου βασικό συστατικό εκτιμούμε ότι είναι η γνώση των σύγχρονων τακτικών. Με αφορμή αυτό, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτές μας είναι επαγγελματίες, με πολυετή πείρα και πιστοποιημένοι για το κάθε αντικείμενο που διδάσκουν. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στα αντικείμενα διδασκαλίας δεν περιλαμβάνονται «εξωστρατιωτικά» topics, όπως maritime security, προσωποφυλάξεις, συνοδείες και συναφή.
3)Χρησιμοποιείτε Airsoft AEG και GBB. Αυτή είναι μια λύση “ανάγκης” ή η Αεροσφαίριση αποτελεί ένα από τα άμεσα ενδιαφέροντα σας;
Όπως αντιλαμβάνεστε από την προηγούμενη απάντηση, ασφαλώς και το Airsoft περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα μας. Εξάλλου, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στα events μας, προέρχονται από τον χώρο της Αεροσφαίρισης. Η δε χρήση των AEG’s και GBB’s, αποτελεί την πλέον ενδεικνυόμενη -και ασφαλή- λύση όσον αφορά στον ρεαλισμό (σε σχέση, παραδείγματος χάριν, με τους «μαρκαδόρους» που χρησιμοποιούνται στο Paintball).
4) Υπάρχει ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα σε αρκετές μεγάλες διοργανώσεις: Μια πανσπερμία τακτικών, υλικών, και προσεγγίσεων πάνω στην Αεροσφαίριση που ορισμένες φορές προκαλεί γενική αμηχανία. Πως πιστεύετε ότι μπορούμε να “ομογενοποιήσουμε” λίγο την κατάσταση, χωρίς όμως να “τρομάξουμε” ή να αποθαρρύνουμε τους συνχομπίστες μας που συμμετέχουν στα παιχνίδια κυρίως για την -εύλογη ως έναν βαθμό- χαρά της ξένοιαστης και χαλαρής εκτόξευσης μπιλακίων;
Δεν δαιμονοποιούμε τα BB’s, τουναντίον. Τα Tactical Games οφείλουν να είναι, πέρα και πάνω απ’ όλα, διασκέδαση, ένα είδος ψυχαγωγίας, εκτόνωσης και επαφής με τη φύση, που κάποιοι επέλεξαν. Κατ’ εμάς όμως, επίκεντρο θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και οι γνώσεις τους, και τα props ή οι πλοκές των σεναρίων να υφίστανται υποστηρικτικά και όχι το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι οι μπίλιες είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Έχουμε παρατηρήσει ότι οι παίκτες που συμμετείχαν σε σεμινάριά μας ή άλλοι που ολοκλήρωσαν το πρώτο σχολείο του Corvus (ολοκληρώθηκε πρόσφατα ενώ το επόμενο ξεκινά στα τέλη του Σεπτεμβρίου), έμαθαν να μιλούν την ίδια «γλώσσα» και να αλληλεπιδρούν με τους συμπαίκτες τους , ανέπτυξαν την αίσθηση του ανήκειν και έκαναν απόσβεση στα -ουκ ολίγα- χρήματα που έχουν δώσει για τον εξοπλισμό τους και ξεκαθάρισαν το σημαντικό και το ασήμαντο, το σωστό και το λάθος, από έναν πακτωλό πληροφοριών (συχνά άχρηστο και ανεπίκαιρο) που υπάρχει στο διαδίκτυο. Για όλα τα παραπάνω κρίνουμε εξ ιδίων, αφού και εμείς, οι οργανωτές, συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε σεμινάριο, ενώ συμμετείχαμε και στο πρώτο σχολείο του Corvus. Επίσης, δεν δαιμονοποιούμε και το «lifestyle» της Αεροσφαίρισης, τα loadouts, τον προσεγμένο εξοπλισμό και την αρτιότητα της εμφάνισης των reenactors. Νομίζουμε ότι όλα τα στοιχεία αυτά, πρέπει να υφίστανται, αλλά, επαναλαμβάνουμε, όχι εις βάρος της ουσίας.
5) Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες “προδιαγραφές” φυσικής κατάστασης που πρέπει να πληροί κάποιος ώστε να συμμετέχει στις εκπαιδεύσεις σας; Επίσης, μπορεί να υπάρξουν λόγοι αποκλεισμού ενός ατόμου από τις δραστηριότητές σας;
Οι προϋποθέσεις (που τίθενται από τους εκπαιδευτές και όχι από τους οργανωτές), πλην του ορίου ηλικίας των 18 ετών, αφορούν σε μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση. Το σημαντικό είναι το mindset, το μυαλό, όχι τα μπράτσα. Και αυτό γιατί αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια στρατηγικής όπως ακριβώς πρέπει, πολύ περισσότερο σαν σκάκι και ελάχιστα σαν τάβλι. Σχετικά με τους λόγους αποβολής ή αποκλεισμού ενός ατόμου από τις δραστηριότητές μας, θα παραθέσουμε το disclaimer που υπάρχει στη σελίδα μας στο Facebook (το site μας βρίσκεται υπό ανακατασκευή και θα είναι λειτουργικό στα τέλη του Σεπτέμβρη): «Το GroundZeroPrοject δεν έχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση με πολιτικά κόμματα, φορείς, ομάδες και λέσχες παντός είδους. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων μας απαγορεύονται ρητά και με ποινή αποκλεισμού, οι αναφορές, συζητήσεις και τα σχόλια πολιτικού, θρησκευτικού, φυλετικού ή οπαδικού περιεχομένου. Τα τυφέκια και πιστόλια που χρησιμοποιούνται και απεικονίζονται στις φωτογραφίες είναι αντίγραφα τύπου Αirsoft και φυσικά δεν δύναται να μετατραπούν σε πραγματικά. Η δε κατοχή τους είναι καθ’ όλα νόμιμη από πολίτες άνω των 18 ετών χωρίς ειδική άδεια. Τα σεμινάριά μας έχουν αποκλειστικό σκοπό τη διασκέδαση και ψυχαγωγία των συμμετεχόντων και δεν παρέχουμε κανενός είδους πιστοποίηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επαγγελματική δραστηριότητα. Σε κάθε δραστηριότητά μας (σεμινάρια, προετοιμασία και λήψη φωτογραφιών και βίντεο), φροντίζουμε να μην επιβαρύνουμε ή να βλάπτουμε το περιβάλλον.» Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός των προηγουμένων προγραμμάτων που άπτονται των Tactical Games, η εταιρία μας εμπλέκεται (συμβουλευτικά ως επί το πλείστον) και σε διάφορα πρωτοποριακά project, όπως για παράδειγμα τα Outdoor LIRPG (Live Interaction Role Playing Games), τα δημοφιλή Escape Rooms στην outdoor εκδοχή τους.
6) Το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρετε “συμβαδίζει” με την παρούσα οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας;
Ναι, το κόστος συμμετοχής στις δραστηριότητες μας, είναι απολύτως ανάλογο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Τα κόστη εξαρτώνται από τον αριθμό των συμμετεχόντων, όμως είναι γενικά χαμηλά και πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλα προγράμματα του εξωτερικού, τη στιγμή που το επίπεδό τους είναι εφάμιλλο, αν όχι ανώτερο.
Ευχαριστούμε την ομάδα του Ground Zero Project για τις περιεκτικότατες απαντήσεις. Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπουμε νέες ιδέες να υλοποιούνται στη χώρα μας, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν άμεση σχέση με το χόμπι μας. Ελπίζουμε πως σύντομα θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε και εμείς σε κάποια από τις δραστηριότητες αυτές!
Σοβαρη κατασταση!