Warzone 5: The Interview

Interview

Το φετινό Warzone είναι πια αρκετά πίσω μας. Περιμέναμε λίγο για να "κατακάτσει ο κουρνιαχτός" και προσεγγίσαμε τον εμπνευστή/διοργανωτή του, τον αεικίνητο Στέλιο Μαθιουδάκη, για να μας πει με ηρεμία κάποια πράγματα τόσο για τη διοργάνωση όσο και γενικά για την Αεροσφαίριση. Ο Στέλιος πραγματικά μας παραχώρησε μία χειμαρρώδη συνέντευξη, έναν πραγματικό θησαυρό που καλό είναι να διαβάσει προσεκτικά ο κάθε συνειδητοποιημένος Αεροσφαιριστής.

Ιδού λοιπόν, ο Στέλιος Μαθιουδάκης επί παντός επιστητού, να λέει τα πράγματα όπως είναι:

1) Το WarΖone του 2017 πέρασε στην ιστορία. Είσαι ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή του;

Είναι γεγονός ότι το φετινό, WarZone 5,  ήταν η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει κάνει έως σήμερα η ομάδα διοργανωτών του Σωματείου Αεροσφαίρισης Ρέθυμνου «R.A. Action». Έγινε μια συντονισμένη ενέργεια έχοντας σαν στόχο το τελικό αποτέλεσμα να είναι εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ναι! Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι από τη συνολική εικόνα που τελικά παρουσιάστηκε και κυρίως για το ότι καταφέραμε να προσφέρουμε σε όλους τους συμμετέχοντες μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία. Θεωρούμε ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να έχουμε ένα απόλυτα ποιοτικό event,  όπως το εννοούμε εμείς βέβαια ως διοργανωτές. Σίγουρα ο θεσμός έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, παράλληλα,  πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν γενικότερα για το Airsoft σε εθνικό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να ελπίζει σε αναβαθμισμένα ποιοτικά Airsoft Event χωρίς τη συνολική αναβάθμιση του Airsoft και των παικτών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φυσικά αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στο βασικό μας πιστεύω που δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια της σωστής νοοτροπίας στους παίκτες που ασχολούνται με το παιχνίδι μας.

 2) Άξιζε όλον τον κόπο και τον χρόνο που αφιέρωσες σε αυτό;

Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα! Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τη διεξαγωγή του φετινού event έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Προσωπικά είμαι μπερδεμένος, τα συναισθήματα που νοιώθω είναι ανάμικτα για πολλούς λόγους. Αρχικά υπάρχει κόπωση καθώς η προσπάθεια ήταν πολύ μεγάλη. Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να έχουν προετοιμαστεί πολύ χρόνο πριν το event, πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες μέρες πριν το event, κατά τη διάρκεια, και φυσικά ακόμα πιο πολλά αμέσως μετά το τέλος της διοργάνωσης.  Επίσης υπάρχει ένα επιπλέον άγχος, διότι δαπανήθηκαν πολλά χρήματα από την ομάδα των διοργανωτών, καθώς ο πήχης είχε τοποθετηθεί πολύ ψηλά και φέτος. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι φτάνουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο μας, να σμίξουμε όλους τους ποιοτικούς παίκτες του παιχνιδιού, μας δίνει πολύ δύναμη.

3) Πόσοι παίκτες συμμετείχαν στο φετινό WarΖone;

Φέτος οι συμμετοχές υπερδιπλασιαστήκαν σε σχέση με το WarZone 4. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φτάνοντας αισίως τις 254 συμμετοχές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πάνω από 100 συμμετέχοντες εκτός Κρήτης ταξίδεψαν να συμμετάσχουν στο event. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο κέρδος, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει το WarZone να γίνει καλύτερο. Μόνο εάν οι πιο «τρελαμένοι» παίκτες, οι πιο αφιερωμένοι στο παιχνίδι, συναντηθούν στο ίδιο πεδίο θα μπορέσει το παιχνίδι να πάει μπροστά. Έτσι θα υπάρξει ενότητα, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, θα υπάρξουν συνεργασίες και θα προκύψουν αυτές οι κοινές ενέργειες που θα σπρώξουν το άθλημά μας προς στο καλύτερο. Υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωπου στον χώρο μας και θέλουμε και μέσω του θεσμού μας να αναδειχθούν.

4) Είχαμε καθόλου κρούσματα αρνητικής συμπεριφοράς;

Σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια συναντάμε κρούσματα αρνητικής συμπεριφοράς. Παίκτες που δεν δέχονται τα hit, παίκτες που δεν ξέρουν να διαχειριστούν το γεγονός ότι ο αντίπαλος δεν δέχτηκε το hit ή το hit που νομίζουν ότι έπρεπε να δεχτεί!!! Παίκτες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο φωνάζουν ή βρίζουν, παίκτες που δεν ξέρουν να ανεβάζουν το ηθικό του αντίπαλου επιβραβεύοντας την καλή ενέργεια, αλλά αντίθετα ειρωνεύονται δημιουργώντας έχθρες και υπερβολικό ανταγωνισμό και φυσικά οι χειρότεροι παίκτες είναι αυτοί που θέλουν πάση θυσία να κερδίσουν. Αλλά περά από όλα αυτά, οι παίκτες κουράζονται και μέσα στην ένταση του παιχνιδιού πολλές φόρες παρεκτρέπονται. Ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μάθει όλοι στα ομαδικά παιχνίδια να έχουμε διαιτητές και να παρουσιάζουμε συμπεριφορές «ποδοσφαίρου». Ποσό μάλλον σε ένα παιχνίδι όπως το WarZone όπου κυριαρχεί η έλλειψη ύπνου, η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση και οι χωρίς σταματημό αποστολές που δημιουργούν συνεχώς νέες απαιτήσεις για τους συμμετέχοντες.

Για να είμαστε αντικειμενικοί όμως θα λέγαμε ότι αναλογικά με το μέγεθος του παιχνιδιού δεν είχαμε κάποιο σημαντικό περιστατικό άσχημης συμπεριφοράς, κάτι άξιο αναφοράς. Ωστόσο εμείς σαν διοργανωτές βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά σε ότι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων. Έχουμε δει καταπληκτικά σενάρια να καταστρέφονται επειδή κάποιος παίκτης ήθελε απλά να κάνει το κομμάτι του ή επειδή δεν αντιλήφτηκε ότι έπρεπε να βάλει πάνω από την προσωπική του ευχαρίστηση την εύρυθμη συνέχεια του παιχνιδιού και την ευχαρίστηση των πολλών. Συνεχώς τονίζουμε ότι το πιο σημαντικό, με διαφορά, στο παιχνίδι μας είναι οι παίκτες να κατέχουν τη «σωστή νοοτροπία Airsoft» και να μην ξεχνούν ότι είναι ένα ευγενές σπορ. Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να χειριζόμαστε βιαστικά και με ακραίες ενέργειες κάθε λάθος του αντιπάλου. Πιστεύουμε ότι πιο σημαντικό είναι να ασχοληθείς και να εκπαιδεύσεις τους παίκτες στο πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν συναντούν μια αρνητική συμπεριφορά, πάρα στο να επικεντρώνονται στην καθαυτή αρνητική συμπεριφορά. Δηλαδή είναι σημαντικότερο να αποκτήσει κάποιος τη σωστή νοοτροπία και να μπορεί να χειριστεί με ηρεμία τον αντίπαλο που θεωρεί ότι δεν δέχτηκε το hit του, πάρα να θεωρήσουμε ως πρωτεύον να κυνηγήσουμε τους παίκτες να δέχονται τα hit τους (όχι ότι δεν πρέπει να γίνεται και αυτό παράλληλα). Αυτό διότι πολύ απλά πάντα θα υπάρξουν στιγμές που θα θεωρούμε 100% ότι ο αντίπαλος δεν δέχτηκε το hit του και για διαφόρους λόγους ο παίκτης δεν θα βγει εκτός είτε διότι τελικά δεν το αντιλήφθηκε, είτε διότι κάναμε λάθος εκτίμηση κτλ.

5) Τι καιρικές συνθήκες επικράτησαν;

Οι καιρικές συνθήκες δυστυχώς δεν ήταν οι τέλειες δυνατές. Ενώ λίγες ημέρες πριν το event είχε κανονικό για την εποχή καιρό, τις ημέρες του event μας έτυχε ένας μίνι καύσωνας με ζεστό ήπιο νότιο άνεμο που δυσχέραινε τις προσπάθειες των παικτών και δοκίμασε και την οργάνωση του event. Γεγονός είναι ότι οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και το έζησαν όσο καλύτερα μπορούσαν δοκιμάζοντας τις δυνατότητες τους σε ιδιαίτερες συνθήκες. Νερό ξοδεύτηκε άφθονο καθώς οι παίκτες δεν έδειξαν να θέλουν να επιτρέψουν στον καιρό να τους σταματήσει να ευχαριστηθούν την εμπειρία!

6) Πόση δράση υπήρχε κατά τη διάρκεια της νύκτας;

 Υπήρχε συνεχής δράση κατά τη διάρκεια της νύκτας. Τα επιτελεία ανάλογα με την τακτική που είχαν επιλέξει ήταν περισσότερο ή λιγότερο ενεργά τη νύκτα και ανέθεταν αποστολές στους παίκτες τους. Το θέμα είναι ότι εάν ο αντίπαλος είναι ενεργός τη νύκτα δεν έχεις και πολλές επιλογές, δεν κοιμάσαι ούτε εσύ!  Σχεδιάστηκαν πολλές αποστολές για προσβολή στόχων ενδιαφέροντος (όπως είναι η άντληση πληροφοριών από αντίπαλες βάσεις, η ερεύνα υλικών, η αιχμαλώτιση υψηλόβαθμων παικτών), ανιχνευτικές αποστολές και πολλές άλλες. Η αλήθεια είναι ότι εάν θέλει κάποιος να ζήσει το WarZone στο 200% του δίνεται εύκολα η δυνατότητα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να έχει όρεξη για μάχη και να δηλώσει ετοιμοπόλεμος.

7) Αντλήθηκαν κάποια "μαθήματα" από το φετινό WarΖone που θα αξιοποιηθούν στο επόμενο;

Το φετινό event άγγιξε το όριο των δυνατοτήτων μας. Δοκίμασε τις αντοχές των διοργανωτών στο έπακρο. Ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση που έχουμε διοργανώσει και παράλληλα το μεγαλύτερο πείραμα. Πείραμα γιατί κάνουμε κάτι με προορισμό το άγνωστο και βάρκα τη θέληση μας να παίζουμε ποιοτικό Airsoft. Εκτιμούμε ότι δεν έχουμε δυνάμεις για κάτι μεγαλύτερο. Ήδη ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο αφήνοντας πίσω τις δουλειές μας και τις οικογένειές μας.

Επίσης, επειδή το event έως τώρα ήταν ανοικτό σε όποιον ήθελε να συμμετάσχει, είδαμε κάποιες συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία μας. Είδαμε ανθρώπους που είχαν πιο πολύ ανάγκη να κερδίσουν πάρα  να παίξουν και να ζήσουν το παιχνίδι. Αυτό εμάς μας στεναχωρεί, είναι εντελώς αντίθετο από τη νοοτροπία που πρεσβεύουμε και έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι αυτοί οι παίκτες δεν έχουν θέση σε αυτό τον θεσμό. Ως διοργανωτές λοιπόν αποφασίσαμε ότι το WarZone 5 που έγινε ήταν το τελευταίο event που γίνεται ανοικτό. Πλέον θα συμμετέχουν παίκτες που έχουν δείξει ότι σέβονται τον κόπο των διοργανωτών, που έχουν δείξει ότι συμφωνούν με τη λογική και τη νοοτροπία που πρεσβεύουμε και  ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους κανόνες και τη λογική του WarZone. Πείτε μας ρομαντικούς, πείτε μας απόλυτους ή ό,τι άλλο θέλετε. Έχουμε από παλαιοτέρα δηλώσει, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι αυτό το παιχνίδι το κάνουμε προπάντων για εμάς, για να περνάμε καλά εμείς. Γνωρίζουμε ότι για να περάσουμε καλά εμείς θα πρέπει να προσελκύσουμε τους πιο ποιοτικούς παίκτες της Ελλάδας να έρθουν και να παίξουν μαζί μας. Αυτό έγινε!  Παίκτες με ποιότητα από όλη την Ελλάδα ήρθαν, ανταλλάξαμε απόψεις και επιβεβαιώσαμε ότι συμπορευόμαστε. Πλέον το παιχνίδι θα πραγματοποιείται για όλους αυτούς που επιβεβαιωμένα έχουν τη λογική «Παίζω με σκοπό να ευχαριστήσω τους αντιπάλους μου». Έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία όπου πάνω σε αυτή στηρίζεται όλο αυτό το εγχείρημα. Οι διοργανωτές της R.A. Action είναι όλοι άνθρωποι με οικογένειες και επιχειρήσεις. Άνθρωποι που δεν έχουν όρεξη να κάνουν εκπτώσεις στις ιδέες, στις άξιες και στα όνειρα που έχουν για το αγαπημένο τους παιχνίδι. Έτσι λοιπόν θα κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε να γίνεται το απαραίτητο, κατά εμάς, φιλτράρισμα στους αιτούντες συμμέτοχη στο WarZone. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο, θα έχει κόπο και θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία με τέσσερα WarZone για να έχουμε το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι διαφήμιση του Airsoft. Ένα παιχνίδι όπου θα συμμετέχει κάποιος και θα αντλεί μόνο ευχάριστα πράγματα χωρίς να τον απασχολούν προβληματικές συμπεριφορές.

8) Ποια είναι τα αεροσφαιριστικά σου σχέδια για τους επόμενους μήνες;

Παραμένω ενεργός και το σωματείο μας είναι γενικά πολύ ενεργό. Ήδη έχουμε ετοιμάσει στο τέλος του Ιούνιου μια αποστολή 8 ατόμων, που αποτελείται κυρίως από τους διοργανωτές του WarZone, για το παιχνίδι Berget της Σουηδίας, όπου είχαμε παρευρεθεί και πριν δύο χρόνια. Οι διοργανωτές εκεί μας έχουν κάνει την τιμή αναθέτοντας σε εμένα τη διοίκηση του λόχου των ξένων παικτών της παράταξης μας. Εκεί που έλεγα να ξεκουραστώ λίγο, δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι ούτε λεπτό με το Airsoft. Συνεχώς είμαστε σε επικοινωνία με το υπόλοιπο επιτελείο της παράταξης του Berget οργανώνοντας τους παίκτες και σχεδιάζοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Πραγματικά οι εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει το Airsoft δεν έχουν σταματημό. Είναι ένα παιχνίδι που όσο του δίνεις, σου δίνει πίσω. Οι φιλίες, οι πλάκες και όλα τα συναισθήματα που τελικά κάποιος παίρνει είναι μοναδικά.

Με την επιστροφή μας από τη Σουηδία θα ξεκινήσει και ο σχεδιασμός του WarZone 6. Θα θέλαμε να ανακοινωθεί μέσα στο φθινόπωρο και να διεξαχθεί περίπου στις ίδιες ημερομηνίες με το φετινό. Όσον αφόρα στο καθαυτό παιχνίδι εκτιμούμε ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα σε σχέση με το WarZone 5. Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή και θα ξοδέψουμε ενεργεία στη βελτίωση της οργάνωσης και στο φιλτράρισμα των συμμετεχόντων. Γενικά είναι πολιτική μας να σταθεροποιούμε για κάποιο χρονικό διάστημα τις βασικές παραμέτρους (σενάριο, πεδίο, κανονισμοί κτλ.), ώστε οι παίκτες να αντιμετωπίζουν σχεδόν τα ίδια πράγματα και να αντλούν ευχαρίστηση χωρίς να μπερδεύονται με νέους κανονισμούς και πολλές αλλαγές.

Παράλληλα δουλεύουμε ώστε να διαδώσουμε το Airsoft στον κόσμο του Ρεθύμνου για να έρθει πιο κοντά στο παιχνίδι μας. Έχουμε διάφορες ιδέες όπως αυτή του να οργανώσει το σωματείο μας ένα μόνιμο πεδίο Airsoft,  ώστε να μπορεί όποιος θέλει να δοκιμάσει το παιχνίδι. Αυτό βέβαια πλέον είναι κάτι που θέλει πολύ κόπο και όρεξη σε μόνιμη βάση. Για αυτό είμαστε σε αναζήτηση κάποιου ατόμου που θα μπορούσε με τη στήριξη του και λειτουργώντας κατ’ εντολή του Διοικητικού Συμβούλιου του Σωματείου μας να το αναλάβει υπεύθυνα και να λειτουργήσει μια τέτοια δραστηριότητα με στόχο βοηθηθεί οικονομικά το Σωματείο μας. Επίσης σκεφτόμαστε τη διοργάνωση ενός πολιτιστικού γεγονότος όπως π.χ. μιας συναυλίας. Θα θέλαμε αυτό να γίνει θεσμός, ώστε να ενισχύεται οικονομικά το Σωματείο μας.  Ανέκαθεν πιστεύαμε και πλέον είμαστε σίγουροι ότι από ένα σημείο και μετά η ανάπτυξη στο παιχνίδι θα έρθει από ισχυρά Σωματεία Αεροσφαίρισης που θα έχουν χρήματα να δαπανήσουν με στόχο να βελτιώσουν όλες τις δραστηριότητές τους. Προσφέροντας καλυτέρα και περισσότερα πράγματα στα μέλη τους σεβόμενα πάντα τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, μακριά από μαντρώματα του τύπου «όλοι θα παίζετε εδώ που σας λέμε εμείς» ή «θα φοράτε όλοι αυτή την παραλλαγή αλλιώς δεν παίζετε μαζί μας» κτλ.

Τα Σωματεία Αεροσφαίρισης θα πρέπει να βρουν τρόπο να προσφέρουν πιο πολλά και να κάνουν συνεχώς αυτοκριτική αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα να μαντρώνουν το Airsoft, χωρίς ευθυνοφοβίες και έλλειψη διορατικότητας για το προς τα που πρέπει να πάει το παιχνίδι μας. Στόχος είναι να περνάμε όλο και καλυτέρα και κυρίως να μην χάνουμε παλαιούς ποιοτικούς παίκτες που είναι για εμάς το σημαντικότερο. Αυτά όλα είναι βέβαια απλά σκέψεις που θέλουμε να τις μοιραστούμε με όλους τους ενθουσιώδεις παίκτες Airsoft. Είναι κινήσεις που απαιτούν αποφασιστικότητα και μπόλικο κόπο για να γίνουν πραγματικότητα! Ίδωμεν...!

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστούμε το Airsofthellas για τη στήριξη που μας παρείχε ως χορηγός επικοινωνίας του WarZone 5 και για όλα όσα κάνει για το Airsoft της Ελλάδας.

Συνεχίστε δυναμικά παιδιά, είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα!

Στέλιος Μαθιουδάκης

Πρόεδρος Σωματείου Αεροσφαίρισης Ρέθυμνου “R.A. Action”

 

Όπως καταλαβαίνετε, ο Στέλιος είναι πραγματικά ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ μπροστά από την τρέχουσα εγχώρια αεροσφαιριστική πραγματικότητα. Μακάρι να μην χάσει ποτέ την καλή του διάθεση, την υπομονή, και το όραμά του. Γιατί αν τα χάσει, ΧΑΘΗΚΑΜΕ!

Να είσαι πάντα καλά Στέλιο...

Κλείνοντας, παραθέτουμε και το τρίτο part από τα videos του MellonMc Νίκου Καραβουσιάνη, τραβηγμένο κατά τη διάρκεια του τριήμερου event!

Warzone 5 - Part III

One thought on “Warzone 5: The Interview

 • 26 Ιουνίου, 2017, 14:05
  Permalink

  Η 2 Παράγραφος του 4 ,είναι για εμένα προσωπικά ΟΛΟ ΤΟ AIRSOFT .Θα πρέπει να κοιτάμε στον καθρέφτη του airsoft πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα τον αντίπαλο .
  Συγχαρητήρια και πάλι στην RA ACTION για όλη την προσπάθεια που έκαναν ,τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στα επόμενα βήματα τους .
  Εμείς σαν Σ.Α.Λ ,ήδη έχουμε κρατήσει πολλές ιδέες που μας ενθουσίασαν ,και τα έχουμε ενσωματώσει ήδη , στα σενάρια που θα κάνουμε απο Σεπτέμβριο .

  Mφχ
  Κούτσικος Γιώργος
  Πρόεδρος Σ.Α.Λ

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *