Μοναδικός επιζών, μοναδική εμπειρία!

Μοναδικός Επιζών

Στις 11 Δεκεμβρίου 2016, ο Γιώργος Παραθυράς και η λεγεώνα του (IX Legion) διοργάνωσαν με επιτυχία το mil-sim παιχνίδι "Lone Survivor" το σενάριο του οποίου, μαζί με το πεδίο διεξαγωγής, θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για τα γυρίσματα ταινίας δράσης. Το κείμενο που μας απεστάλη και οι φωτογραφίες από το παιχνίδι, τα λένε όλα!

Χορτιάτης
Ο εν πολλοίς άγνωστος ορεινός όγκος της Θεσσαλονίκης κρύβει γραφικά χωριά, παράδοση και έθιμα, πληθωρική φύση και ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες, σε απόσταση μόλις 30 - 50 χλμ. από την πόλη. Στρίβοντας από την αερογέφυρα της Θέρμης (15ο χλμ. από το κέντρο), μπήκαμε στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου. Στο 20ό χλμ. συναντήσαμε τη Νέα Ραιδεστό, στο 23ο χλμ. τα εδώ και χρόνια κλειστά λουτρά Θέρμης και στο 27ο χλμ. αφήσαμε το δρόμο, στρίψαμε αριστερά με κατεύθυνση τα τρία χωριά. Έπειτα από άλλα 3 χλμ. στρίψαμε αριστερά, ακολουθώντας την ταμπέλα Περιστερά. Το υπόλοιπο των 6 χλμ. της διαδρομής είναι ανηφορικό και με στροφές, με τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη να πλησιάζει μπροστά μας, την κοιλάδα του Ανθεμούντα με τα πολλά θερμοκήπια να βρίσκεται πίσω μας και πέρα στο βάθος να σχηματίζεται ο Θερμαϊκός κόλπος. Πουρνάρια, βραχώδεις σχηματισμοί και ποιμνιοστάσια, μας έβαλαν από νωρίς στην ψυχολογία του ορεινού αγώνα...

lonesurvivor1lonesurvivor2

Αφήνοντας πίσω μας το Λιβάδι, βγήκαμε μετά από 1,5 χλμ από την άσφαλτο κι ακολουθήσαμε έναν καλοσυντηρημένο και αρκετά φαρδύ - για ορεινό δρόμο - χωματόδρομο που μας οδήγησε πολύ σύντομα στο πεδίο. Εδώ, πρέπει να πούμε το σημαντικότερο όλων: Οι απαιτήσεις μας πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων μας.

Δηλαδή, όταν είσαι αποφασισμένος να παίξεις ένα απαιτητικό σενάριο προσομοίωσης σε ορεινό και δύσβατο πεδίο, είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου όχι ένα υποτυπώδες «κυτίο» αλλά πλήρη ορειβατικό σάκο 100lt Α' Βοηθειών και την απαραίτητη γνώση αυτών. Επίσης, να έχεις ενημερώσει εγκαίρως τους αθλητές που θέλουν να συμμετάσχουν για το βαθμό δυσκολίας προκειμένου να αποφευχθούν ψυχοσωματικοί «αιφνιδιασμοί» έως και «αθώες» γκρίνιες.. Η ομάδα μας είχε την πρόνοια και τη γνώση να λάβει τα παραπάνω υπόψιν κι έτσι ευτυχώς δεν είχαμε κανένα δυσάρεστο συμβάν, ούτε και τραυματισμό.

lonesurvivor3lonesurvivor7

Ο "Ταλιμπάν ηγέτης Ahmad Shah" και οι "φρουροί του" περίμεναν στα 870μ υψόμετρο, ενώ, 100μ πιο κάτω, ενέδρευαν οι «Βατραχάνθρωποι των ΗΠΑ». Άλλα 200μ πιο κάτω, ενέδρευε η κύρια δύναμη «Ταλιμπάν», ως δύναμη ασφαλείας του Σαχ. Το παιχνίδι ξεκίνησε όταν και οι τρεις ομάδες πήραν τις θέσεις τους με ασφάλεια και, όπως προέβλεπε το σενάριο, οι seals άρχισαν να σκαρφαλώνουν το βουνό προς εντοπισμό της θέσης του Σαχ.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο ρεαλισμού ήταν πως ο Σαχ και οι φρουροί του δεν περίμεναν κατά το κοινώς λεγόμενο, «καμπερωμένοι», αλλά χαλαροί πλην όμως εν εγρηγόρσει και φρόντισαν επίσης να συνομιλούν χαμηλόφωνα ώστε κάποιος που θα έφτανε στα 40μ να μπορούσε να τους εντοπίσει ακούγοντάς τους περισσότερο, παρά βλέποντάς τους, λόγω της πυκνής βλάστησης.

Όταν μετά από περίπου 30 λεπτά οι Ταλιμπάν έγιναν αντιληπτοί από τους Αμερικανούς και σφύριξαν οι πρώτες μπίλιες, οι μεν Αμερικανοί προσπάθησαν να υπερκεράσουν τη θέση πλαγιοκοπώντας τους, οι δε Ταλιμπάν αποσύρθηκαν ακόμη πιο πάνω στο βουνό σε επαφή με τον «εχθρό». Εδώ να πούμε πως τηρήθηκε άλλο ένα στοιχείο προσομοίωσης: άπαντες οι αθλητές έφεραν μόνο δύο γεμιστήρες midcap και έναν γεμιστήρα πιστολιού, οπότε καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι ριπές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι μπίλιες που ρίχτηκαν θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πυρομαχικά, καθώς κάθε βολή είχε τη σημασία της. Επιπρόσθετα, οι σκληροτράχηλοι Seals ήταν υποχρεωμένοι κάθε φορά που ένας συνάδελφός τους δεχόταν μπίλια να μένει επιτόπου και να περιμένει παίκτη υγειονομικού να τον πλησιάσει και να τον υποβαστάξει για 50μ σε κάποιον ασφαλή τομέα υπό «εχθρικό πυρ».

Αν συνυπολογίσουμε το δύσβατο και βραχώδες πεδίο, την διαρκή ανάβαση, την κούραση, το λαχανητό και την αδρεναλίνη, τότε μπορούμε εδώ να μιλήσουμε για εκείνες τις μαγικές στιγμές που όλοι εμείς θέλουμε να έχουμε αθλούμενοι στην Αεροσφαίριση. Σε μια λοιπόν από αυτές τις μαγικές, δίχως αίσθηση του χρόνου στιγμές, μια μπίλια βρίσκει τον... Σαχ! Τότε, χωρίς διακοπή παιχνιδιού, αρχίζει η ξέφρενη κατάβαση: Οι Αμερικανοί για να σωθούν, οι Ταλιμπάν για να ενωθούν με τους «από κάτω» καταδιώκοντας τους Αμερικανούς...

lonesurvivor4

Οι Αμερικάνοι σχεδόν αποδεκατίζονται, ενώ ένας καταφέρνει να απομακρυνθεί γρήγορα, πάντα καταδιωκόμενος. Μετά από μια σύντομη εδώ διακοπή του παιχνιδιού από «τυφλούς» περιπατητές του Σαββατοκύριακου, ο «μοναχικός επιζών» γλιστρά ανάμεσα από τους Ταλιμπάν παίκτες και καταφέρνει να μπει στην ασφαλή ζώνη με τη χαρακτηριστική σήμανση, όπου δεν μπορούσε να δεχτεί ούτε ν ανταποδώσει βολή. Επιτυγχάνει έτσι να ανακηρυχτεί όντως "μοναχικός επιζών" καθώς η υπόλοιπη ομάδα με μεγάλη δυσκολία κατορθώνει ν ανασυνταχτεί σ ένα σημείο κάνοντας μια «απεγνωσμένη» έφοδο σωτηρίας που όμως είχε από την αρχή ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας...

Το παιχνίδι milsim Lone Survivor είχε την σπανιότατη ιδιαιτερότητα να υπερκαλύψει τον αρχικό σχεδιασμό του, καθώς όλοι ξέρουμε πως σχεδόν πάντα το σενάριο δεν ανταποκρίνεται στο παιχνίδι που παίζεται. Το παιχνίδι αυτό αποτέλεσε την εξαίρεση του «κανόνα» αυτού.

Το καλύτερο κομμάτι της Κυριακάτικης εξόρμησης ακολούθησε φυσικά μετά το παιχνίδι καθώς όλοι οι συμμετέχοντες το ρίξανε στο φαγητό και στο ποτό (ειδικά στο ποτό - για αναπληρωθούν τα... χαμένα υγρά λέμε τώρα ) και ο διοργανωτής βρήκε την ευκαιρία να συνδέσει την όμορφη Κυριακάτικη εμπειρία με το κόψιμο της γενέθλιας τούρτας του των 42 Δεκεμβρίων.

Να είστε όλοι καλά, καλές γιορτές.
Γιώργος Παραθυράς.

lonesurvivor8

Το μόνο που έχουμε (και μπορούμε) να προσθέσουμε ως Airsoft Hellas είναι πως, διαβάζοντας το κείμενο του Γιώργου, ένα πράγμα μας ήρθε στο μυαλό: Έπρεπε να ήμαστε και εμείς εκεί! Εύγε για τη διοργάνωση, χρόνια σου πολλά και ευχόμαστε πέρα από υγεία, να διατηρήσεις και εσύ και η ομάδα σου το ίδιο μεράκι για την αγαπημένη μας δραστηριότητα!

2 σκέψεις σχετικά με το “Μοναδικός επιζών, μοναδική εμπειρία!

 • 14 Δεκεμβρίου, 2016, 13:19
  Permalink

  Πολύ ωραίο σενάριο ,αλλα και φοβερο τοπίο !!!!!

  Μπράβο παιδιά ,καλή δύναμη

  Σχολιάστε
  • 14 Δεκεμβρίου, 2016, 15:10
   Permalink

   Ευχαριστούμε πολύ, να σας δούμε κιόλας.!

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *