Airsoft και φυσική κατάσταση!

Physical Condition

Καλός ο εξοπλισμός, ωραίο το αναβαθμισμένο όπλο, ψαρωτικά τα patches, αλλά αν όλα αυτά δεν μπορείς να τα μεταφέρεις αποτελεσματικά, κάπου “χάνεται το παιχνίδι”. Οπότε, χωρίς καμία διάθεση “ξερολισμού”, αλλά βασισμένος στις ταπεινές μου γνώσεις (και στην πρακτική εφαρμογή τους) επάνω στην άθληση, παραθέτω -άμεσα και απλά- λίγες χρηστικές συμβουλές που ενδέχεται να βοηθήσουν τους παίκτες που θα τις αξιοποιήσουν. Όπως πάντα, περιμένω και τα δικά σας προπονητικά “μυστικά”. Προσοχή, μιλάμε για πράγματα που μπορεί να φανούν ωφέλιμα σε έναν Αεροσφαιριστή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και όχι για γενικές συμβουλές γυμναστικής.

“Εκρηκτικότητα”: Στο Airsoft πολύ συχνά έρχονται στιγμές που απαιτείται η κάλυψη μικρών αποστάσεων σε επίσης μικρό χρόνο. Άρα προτείνεται μια μορφή “διαλειμματικής” προπόνησης. Παράδειγμα: 10 “σπριντάκια” των 50 ή 100 μέτρων, με μισό ή ένα λεπτό ξεκούρασης μεταξύ τους. Απαραίτητο ένα ολιγόλεπτο ζέσταμα πριν το τρέξιμο.

Εξοικείωση με τον φόρτο μας: Ένας πλήρως εξοπλισμένος παίκτης ζυγίζει μερικά (κρίσιμα) κιλά παραπάνω από το σωματικό του βάρος. Οπότε καλό είναι να έχει συνηθίσει στην επιπλέον φόρτιση. Ένα ωριαίο περπάτημα με ένα σακίδιο 8-10 κιλών στην πλάτη, μία φορά την εβδομάδα, σίγουρα θα κάνει τον εξοπλισμό μας να φαντάζει ελαφρότερος.

Αποτελεσματικότερο κράτημα του όπλου μας: Ελάτε παραδεχτείτε το, όλοι το έχουμε κάνει. Ξεκινάμε το παιχνίδι μας σε αυστηρή κομανταράδικη “στάση περιπόλου”, που θα ζήλευε και ο Andy McNab στα νιάτα του, και καταλήγουμε να περιφέρουμε το όπλο μας σαν μπαγλαμά σε κακόφημο τεκέ… Η δική μου πρόταση: Κρατήστε το όπλο σας με τα δυο σας χέρια τεντωμένα μπροστά, στο ύψος του κεφαλιού. Εσείς ξέρετε πόση ώρα μπορείτε να το αντέξετε. Όταν “καείτε”, ξεκουραστείτε λίγο και επαναλάβατε την άσκηση άλλες εννιά φορές…

Γρήγορες αλλαγές στάσης σώματος: Όπως σε μια κανονική μάχη, έτσι και στην Αεροσφαίριση είναι απόλυτα αναγκαίο από την όρθια στάση να βρισκόμαστε γρήγορα είτε γονατισμένοι είτε εντελώς καταγής. Για να μην καταφύγουμε σε “burpees” και άλλα “κροσφιτάδικα κόλπα” (που ενδέχεται να τραυματίσουν τους απροετοίμαστους), προτείνω απλά την πραγματοποίηση δέκα σετ “βαθέων καθισμάτων” (με αργό ρυθμό και μέχρι κάτω-κάτω), από δέκα επαναλήψεις το καθένα. Καλό θα ήταν κατά αυτές τις ασκήσεις να κρατούμε και ένα μικρό βάρος (π.χ. το όπλο μας).

Γενική ευλυγισία: Πολύ σημαντική για την, κατά το δυνατόν, αθόρυβη κίνησή μας. Η λύση; Διατάσεις μετά το πέρας κάθε παιχνιδιού. ΚΑΛΕΣ διατάσεις, πρώτα στα κάτω και μετά στα πάνω άκρα.

Για πάμε!

Y.Γ.1. (Chris) Ξέρω, ο Ultimate Warrior δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όταν μιλάμε για φυσική κατάσταση, αλλά έπρεπε να μπει…

Υ.Γ.2. (Tasos) Κάποιος ήταν με τον Hulk Hogan μου φαίνεται, και τσούζει ακόμα XD

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Airsoft και φυσική κατάσταση!

 • 27 Ιανουαρίου, 2017, 11:09
  Permalink

  Μια συμβουλή που εχω να προτείνω για τα καθίσματα θα μπορούσε κάνεις και στο σπίτι του πάντα να φοράει το γιλέκο μάχης του καθώς και να κρατάει και το όπλο του και να κάνει βαθιά καθίσματα (βυθίσεις) άπλα αν είναι αγύμναστος λιγότερα σετ και επαναλήψεις.Επίσης για να αποφύγει κάποια τυχόν κράμπα μερικές διατασουλες δεν κάνουν κακό πριν την άσκηση.

  Σχολιάστε
 • 27 Ιανουαρίου, 2017, 15:38
  Permalink

  1) Η πρόταση: “Ο Τάσος κάνει διατάσεις” είναι σχήμα οξύμωρο.
  2) Ο Μάνος προτείνει ότι και ο Τάσος.
  3) Ο διακοσμητής (αυτός που επιμελήθηκε τη φωτογραφία) να συλληφθεί για προτροπή χρήσεως στεροειδών και λοιπών απαγορευμένων ουσιών.
  4) Εάν είστε αγύμναστοι (ανεπίτρεπτο), δείτε βίντεο στο διαδίκτυο ή ρωτήστε έναν γυμναστή ή πηγαίνετε -επιτέλους- γυμναστήριο.
  5) Ειδάλλως θα τραυματιστείτε (ενδεχομένως σοβαρά).
  6) Όσον αφορά την κόντρα των δύο(2) φαρμακωμένων ηθοποιών… ο καθείς κρίνει.

  Σχολιάστε
 • 28 Ιανουαρίου, 2017, 12:44
  Permalink

  Ωραίο το άρθρο να προσθέσω ότι παίζει μεγάλο ρόλο και η διατροφή.
  Να τρώμε τουλάχιστον 1,30 ώρα πριν μπανάνα, μέλι, καρύδια αμύγδαλα, φουντούκια που μπορεί να έχουμε και μαζί μαζί μας με μια μικρή μαύρη σοκολάτα. Βασικά υπάρχουν για διατροφή πολλά προγράμματα ανάλογα για τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *