Συνέντευξη με τη Λ.Α.Π!
Αχ, Πάτρα… Η πόλη των “σπουδών” μου… Πιτόγυρα στην πλατεία ‘Ολγας, ουφάδικα, λιπόθυμοι συμφοιτητές από την πολλή “Μαυροδάφνη” στο Καρναβάλι, σκονακοσημειώσεις κομματικών παρατάξεων για να περάσουμε κανένα μάθημα, “διάβασμα” μία μέρα πριν την εξεταστική, καταλήψεις με γελοίες αφορμές. Πραγματικά “ανεκτίμητες” αναμνήσεις, που χρόνια ψυχιατρικής βοήθειας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να σβήσουν… Εντάξει, πλάσατε με το μυαλό σας μια ζοφερή εικόνα ή να συνεχίσω; A, εντάξει, την πλάσατε!
Λοιπόν, η Λέσχη Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου (Λ.Α.Π), με έδρα την Πάτρα, είναι το ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετο της φοιτητικής μου ζωής. Τα πράγματα εδώ είναι πολύ σοβαρά και συγκροτημένα κυρίες και κύριοι. Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω, γιατί ο πρόεδρος της Λ.Α.Π, ο κύριος Παπαφωτόπουλος, παραδίδει ένα πραγματικό σεμινάριο για τη σωστή λειτουργία και την πρόοδο μιας ομάδας Αεροσφαίρισης!
1) Παρακαλώ δώστε μας ένα σύντομο βιογραφικό της Λέσχης Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου.
Η ιστορία ουσιαστικά ξεκινά από το 2006 όταν πρωτοξεκίνησε η Αεροσφαίριση στην περιοχή μας. Τότε τέθηκαν τα θεμέλια για αυτό που έγινε αργότερα. Αρχικά ξεκίνησαν τρεις ομάδες στην Πάτρα, ο “Ευρυμέδων”, οι “Δαναοί”, και οι “Αχαιοί”.
Οι πρώτες δύο, με προτροπή του μεγαλύτερου ηλικιακά αλλά και πιο έμπειρου παίκτη, Ulisse (αυτός το κόλλησε το μικρόβιο στην Ιταλία), έβαλαν το λιθαράκι για μια ‘’ένωση’’ – αν μπορούσαμε να το πούμε έτσι – με το όνομα PEL-OPS (σύντμηση του Peloponnesian Operations). Μέσω αυτής της ένωσης ξεκίνησε στην περιοχή μας να θεσπίζονται γραπτώς οι πρώτοι κανόνες και τα όρια fps. Την ίδια χρονική περίοδο ήλθε στην οικογένεια και η ομάδα “Gargalianoi Airsoft Rangers” που έχει πάψει πλέον να υφίσταται καθότι τα περισσότερα από τα μέλη της τώρα είναι επαγγελματίες της θάλασσας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, το 2012 είχε ωριμάσει πια το “πράγμα” και τέθηκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της Λέσχης Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου, με σκοπό την προάσπιση, την αναγνώριση και την καθιέρωση αυτού του χόμπι-αθλήματος. Βάζω χόμπι και άθλημα μαζί γιατί χρειάζεται θεωρώ μεράκι αντίστοιχο του μοντελισμού για να ασχοληθεί κανείς πιο συστηματικά με το Airsoft, και όχι απλά να πάει να ρίξει μπίλιες, πράγμα που το τονίζω ότι δεν είναι αναγκαστικά κακό.
Έκτοτε, έχοντας σωστές βάσεις, αποφασίσαμε να κάνουμε την παρουσία μας ανά τα πεδία προάγοντας ωστόσο την ΗΘΙΚΗ πλευρά του Airsoft. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά την 5η παγκόσμια θέση στο διαγωνισμό G&G, γίναμε και θέμα αναφοράς στο μεγάλης κυκλοφορίας ιταλικό περιοδικό με θέμα το Airsoft, Softair Dynamics.
2) Στο πρόσφατο παιχνίδι “The Village” στην Λακωνία, η Λ.Α.Π απέσπασε θετικά σχόλια με την παρουσία της, και ειδικά εμείς ως Airsoft Hellas προσέξαμε το ομαδικό/συνεργατικό πνεύμα της. Χρειάστηκε πολύ κόπος για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα; Έχετε κάποιες συμβουλές για ομάδες που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο, αλλά δεν είναι ακόμα “εκεί”;
Ουσιαστικά δεν υπάρχει κόπος αλλά ζύμωση ιδεών, προσωπικοτήτων και πολύ μεράκι. Τα μέλη μας έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Την αγάπη τους για τα κοινά και το Airsoft. Κατορθώσαμε με άοκνες προσπάθειες να δημιουργήσουμε μια παράδοση, μια ιστορία για τη Λέσχη μας, και ας μου επιτραπεί η έκφραση -και ζητώ συγγνώμη αν δεν θεωρηθεί politically correct- καλλιεργήσαμε ‘’πνεύμα μονάδος’’, δημιουργήσαμε αντίστοιχα μια παράδοση όπως π.χ. πολλά ξένα πανεπιστήμια έχουν κάνει και όχι μόνο.
Το παραπάνω έχει καλλιεργηθεί μέσω των στενών διαπροσωπικών σχέσεων των μελών μας, αλλά και με τις άοκνες προσπάθειες που κάνουν οι κατά καιρούς προπονητές μας αλλά και οι πιο παλαιοί παίκτες, που διαρκώς μεταλαμπαδεύουν την εμπειρία τους στους νεότερους, έτσι ώστε όλοι να έχουμε ένα κοινό background.
Όλα αυτά είναι η φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθηθεί από όσες ομάδες αληθινά ενδιαφέρονται να ανάγουν την Αεροσφαίριση σε κάτι διαφορετικό και ηθικό, πέρα από “φρου-φρου και αρώματα”.
3) Ποια η γνώμη σας για τις βιοδιασπώμενες βολίδες; Θεωρείτε ότι πρέπει να υιοθετηθούν ολοκληρωτικά;
Καθετί που προασπίζει και δεν επιβαρύνει το ήδη βιασμένο από τον άνθρωπο περιβάλλον μας βρίσκει υπέρμαχους και συμπαραστάτες. Άρα είμαστε καταρχάς και εξ’ ορισμού υπέρ της χρήσης βιοδιασπώμενων BB. Από την άλλη, επιβάλλεται και οι κατασκευάστριες εταιρείες να βελτιώσουν την ποιότητα τους ώστε να γίνει και πιο εύκολη και καθολική η αποδοχή τους από τους παίκτες Αεροσφαίρισης.
4) Η Λ.Α.Π πειραματίζεται καθόλου με τη “στρατιωτική εξομοίωση” (Mil-Sim);
Προσπαθούμε όσο είναι εφικτό τα κυριακάτικά μας παιχνίδια να έχουν περιορισμό τύπου mil sim, όπως περιορισμό στον αριθμό BBs, χρήση mid-cap / low-cap, χρονικό περιορισμό κατάληψης ΑΝΣΚ, χρήση medic και γενικότερα περιορισμούς που φέρνουν τα παιχνίδια μας πιο κοντά στην αληθοφάνεια.
Τα σενάρια που διοργανώνει η Λέσχη μας έχουν μια μεγάλη ροπή προς αυτό το κομμάτι καθότι καθιερώσαμε γι’ αυτό τον λόγο και μια συγκεκριμένη αλυσίδα εντολών-εντολοδόχων στα σενάρια μας (chain of command), που όποιος έχει συμμετάσχει σε δικό μας παιχνίδι θα το έχει διαπιστώσει. Ειδικότερα μετά το “Syrian Warfare”, όπου για πρώτη φορά δοκιμάστηκε με επιτυχία και μια άλλη πιο “κινηματογραφική” προσέγγιση των σεναρίων μας, η σειρά “Andosian Chronicles” έχει βασιστεί στην παραπάνω επιτυχημένη συνταγή.
Επίσης σημαντικό είναι, και πρέπει να το αναφέρω, ότι έχουμε αποφασίσει τα σενάρια μας να είναι “fiction” δηλαδή φανταστικά διότι θεωρούμε ότι δεν είναι ηθικό εκεί που άνθρωποι σκοτώνονται και σφάζονται να κάνουμε εμείς παιχνίδι για διασκέδαση. Το θεωρήσαμε κομματάκι μακάβριο. Χρησιμοποιούμε όμως κάποιες φορές reenactment(αναβίωση), και δεν είμαστε εναντίον, καθότι η ιστορία είναι κάτι ηθικοπλαστικό για τον άνθρωπο. Εξάλλου μαθαίνοντας ιστορία αποφεύγεις να κάνεις τα ίδια λάθη είτε ως κράτος είτε ως άνθρωπος.
5) Η Αχαΐα έχει πλούσια εδαφική μορφολογία. Έχετε αξιοποιήσει κάποιο από τα ορεινά της μέρη για παιχνίδι, ή σκοπεύετε να το πράξετε;
Αυτό δόξα τω Θεώ το έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Έχουμε πάρα πολλά μέρη, που να αρχίσω και που να τελειώσω, από Αυτοκινητοδρόμιο στην Χαλανδρίτσα (όλοι ξέρετε την ιστορία του) έως τη δυτική Αχαΐα στο Kουνουπέλι (δάσος Καλόγριας), έως το χωριό Κρίνος 30 χιλιόμετρα κοντά στην Πάτρα. Αυτά είναι κάποια που μπορώ να φέρω εύκολα στην μνήμη μου, ευτυχώς όλα τα μέλη μας διαρκώς έχουν το νου τους για την ανεύρεση νέων ενδιαφερόντων πεδίων.
6) Έχετε ιδιαίτερες σχέσεις/συνεργασίες με άλλες ομάδες ανά την Ελλάδα;
Προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις γενικότερα. Η απομόνωση δεν είναι καλό, φτάνει βέβαια να έχεις και την ανάλογη ανταπόκριση και να μοιράζεσαι κοινές θέσεις και απόψεις για την Αεροσφαίριση.
Ιδιαίτερη μνεία όμως οφείλω ιστορικά να κάνω:
Πρώτα στους Μυρμιδόνες και στο Ιερό Τέρας στον χώρο της Αεροσφαίρισης, και δη στο mil-sim, Σούλτο Μιχαήλ και στα περίφημα σενάρια που έχουμε συμμετάσχει στην περιοχή του.
Στους Τζέδες που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες στην περιοχή τους την Ήπειρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας στην Πελοπόννησο με την ΙΑΤΑ.
“Last but not least”, στους SANDMEN και στα ιδιαίτερα εξωτικά σενάρια τους που ξεφεύγουν από το κοινό σενάριο mil-sim και δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο παιχνίδι.
Δυστυχώς όμως λόγω της οικονομικής κρίσης είμαστε περιορισμένοι στις μετακινήσεις μας. Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε κάθε Κυριακή και σε έναν διαφορετικό κάθε φορά φίλο, γιατί όλοι είμαστε φίλοι και η Αεροσφαίριση πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.
7) Εκτός από την Αεροσφαίριση, η Λ.Α.Π καταπιάνεται και με άλλες δράσεις;
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες ώστε άτομα ΑΜΕΑ να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε δρώμενο Αεροσφαίρισης με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή και επιτυχία.
Από την στιγμή που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την χώρα μας, και έχει αγγίξει τους συνανθρώπους μας, έχουμε βοηθήσει και στηρίζουμε συλλόγους για αδύναμες οικογένειες. Επιγραμματικά, γιατί σε αυτό το κομμάτι πιστεύω πως ό,τι κανείς το κάνεις με την ψυχή και την καρδιά σου και όχι για διαφημιστικούς σκοπούς, θα σας πω δύο συλλόγους, την ΠΕΦΥΠ (Πολύτεκνοι) και τον τοπικό σύλλογο “Φωτεινό Αστέρι”.
8) Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση από κάποια μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε η Λ.Α.Π, που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;
Σίγουρα θα σας πω, αν και δεν ήμουν παρών γιατί ακόμα δεν είχα ξεκινήσει Airsoft, το διήμερο στην Χαλκιδική σε σενάριο της ΛΑΒΕ “Poseidon Rage”, με απόβαση από φουσκωτά, ενέδρες πολυβολεία κλπ, τα οποία μόνο από τον Ulisseτα έχω ακούσει 1000034566(!) φορές και άλλες τόσες από τον Flowerboy. Για εμένα “τοπ” στιγμές ήταν στο Σούνιο, σε διήμερο που είχε οργανώσει η ΣΕΕΔΑ και στα σενάρια “Thunder and Lightning” των SANDMEN. Σε αυτά έχω περάσει και παίξει τέλεια.
9) Πως (θα θέλατε να) φαντάζεστε την Αεροσφαίριση στην Ελλάδα, ας πούμε σε πέντε χρόνια από τώρα;
Φαντάζομαι ένα τοπίο ξεκάθαρο νομικά, να είμαστε μακριά από την κατηγορία των όπλων, και να γίνονται σενάρια σε όλη την Ελλάδα. Α, και να έχουμε λεφτά να πηγαίνουμε.
10) Κλασικά, αν ξεχάσαμε να ρωτήσουμε/αναφέρουμε κάτι που θα έπρεπε είμαστε έτοιμοι να βγούμε στην αναφορά του Λόχου και να τιμωρηθούμε παραδειγματικά.
Δεν θα τιμωρηθείς γιατί το έκανες… θα τιμωρηθείς για να μην κάνεις…
Μετά τιμής Τάκης Παπαφωτόπουλος SAUNDERS
Πρόεδρος Λ.Α.Π.
Ευχαριστούμε πολύ κύριε Διοικ… εεε κύριε Πρόεδρε!